הזהרו ממלנומה ממאירה

הקיץ חלף, אך עדיין ובמדינה ים תיכונית שטופת השמש שלנו, כולנו כמעט, קטנים וגדולים כאחד, כמהים להתרווח על שפת הים, לשחות, לטפל בגינה שלנו או אף סתם לשבת על המרפסת ולהתענג מהשמש. אך האם כולם יודעים שמעבר לשיזוף יפה, קרינת שמש מוגברת יכולה לגרום לבעיה רפואית קשה- סרטן עור מסוג מלנומה ממאירה? 

מהי מלנומה ממאירה? זוהי צורה קשה ביותר של סרטן עור (ויש סוגים רבים), אשר יכולה להיות קטלנית. החדשות הטובות הן שבמידה ומלנומה מאובחנת בשלבים מוקדמים ומטופלת בזמן, ניתן להרפא ממנה. הוכח מעל כל צל של ספק, שמלנומה ממאירה קשורה לחשיפה לשמש. נעשו מחקרים בענין זה באופן רציני ביותר בכל העולם, בעיקר באוסטרליה ובמקביל נכתבו אין-ספור מאמרים וכתבות לקהל הרחב כיצד לנקוט בפעולות מנע ומיהו בסיכון גבוה יותר. על כך אפרט בהמשך.

על פי העבודות אשר נעשו בעולם מסתבר נתון מאד מצער: שכיחות חולי המלנומה בעולם, בעיקר במדינות שטופות שמש, עולה. אך לאו דוקא במדינות שטופות שמש. האיגוד הקנדי למחלות סרטן פרסם נתונים מאד מדאיגים. בשעה שחלה ירידה בתמותה ממחלות סרטן שונות או לפחות התיצבות, חלה משנת 1988 בקנדה עליה של 41% בתמותה בקרב גברים ו-23% בקרב נשים. הצפי של שירותי הבריאות הקנדיים השנה הוא ש- 4000 איש יחלו במלנומה ו-850 איש ימותו ממנה.

האם הסיבה לכך היא ערנות גבוהה יותר של הרופאים ואיבחון מוקדם יותר או לחילופין פגיעה במעטפת האוזון של כדור הארץ אשר משמשת כמגן לקרניים מזיקות? הרושם שלי הוא, מתוך נסיון אישי, שיש איבחון מהיר ומוקדם יותר של מלנומה בקרב רופאים וערנות גדולה יותר בקרב קהל המטופלים להופעה או השתנות של שומות בגוף. 

רוב חולי המלנומה אשר אובחנו על ידי במסגרת הפרקטיקה הציבורית, נמצאים בשלבים מאד מוקדמים של המחלה ונרפאים ממנה. מלנומה היא מחלה מוזרה ביותר. למרות שאין ספק כי חשיפה מוגזמת לשמש מעלה באופן דרמטי את שכיחות המחלה, עדיין היא יכולה להופיע במקומות בגוף אשר נסתרים מהשמש, בכל מקום בגוף. כמו כן, יש קשר משפחתי להתפתחות המחלה – קרובים בדרגה ראשונה: הורים אחים ואחיות.

ישאל את עצמו כעת הקורא המבוהל – אז מה עושים? תשובתי היא – הבה נעשה לפחות מה שניתן – מה שיש לנו השפעה עליו. דבר ראשון - להמנע מחשיפה מוגזמת לשמש. שנית - להיות מאד ערים לשינויים בעור במובן של הופעת שומות חדשות או השתנות של שומות קיימות. אלו שנימצאים בסיכון גבוה יותר הם בעלי גוון עור בהיר, עיניים כחולות, בלונדינים או בעלי שער אדמוני (ג'ינג'י).

בעלי שומות מרובות בגוף (למעלה מ-100) ואלו שלהם סיפור משפחתי של מלנומה, זקוקים למעקב תקופתי אצל רופאי עור, או כירורגים פלסטיים.

ובאם אנו מכורים לים, ברכה, טיולים (וקצת שיזוף על הדרך) הנה כמה טיפים מועילים: המנע/י מחשיפה לשמש, כמה שניתן בשעות הקריטיות – בין 11:00 ל 15:00. הגן/י על העיניים עם משקפי שמש באיכות טובה (מלנומה יכולה להופיע גם בעין). השתמש/י במשחות הגנה בעלי מקדם גבוה – למרות שהמחקרים האחרונים ציננו במעט את ההתלהבות מיעילותם. זכור/י, כל מעשה במחשבה תחילה.

אז שתהיה לנו שנה בריאה!